Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i czekoladą – przepis.

Nie wiem czy ładniejsze czy smaczniejsze? Ciasto drożdżowe i rabarbar kojarzą mi się z dzieciństwem, a Wam? Do tego kawa „Inka” i znów mam 7 lat 🙂

Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i czekoladą (12 szt.)
500 g mąka pszenna pełnoziarnista 
1/3 kostki masła 82 % tłuszczu
1 jajko + białko po posmarowania bułeczek 
80 g daktyli suszonych
rabarbar
gorzka czekolada
szczypta soli
woda

zaczyn z drożdży:
1/3 opakowania świeżych drożdży
1 łyżka cukru
ciepła woda

Wykonanie: przygotuj zaczyn, drożdże wymieszaj z ciepłą wodą i cukrem. Odstaw na chwilę w ciepłe miejsce.
W między czasie przesiej przez sito mąkę, rozpuść masło i przestudź je. Umyj rabarbar i pokrój na mniejsze kawałki. Daktyle namocz w wodzie (ok. 30 min – 1 godz), odsącz na sicie, zmiksuj lub rozgnieć widelcem. 
Do mąki dodaj zaczyn, masło, sól, daktyle, jajko oraz wodę (u mnie ok. 1 szklanka) wymieszaj drewnianą łyżką. Masa nie powinna być zbyt wodnista. Miskę z ciastem odstaw i przykryj ściereczką aby wyrosło (w obecne upalne dni wystarczy 30 minut, ale możesz zostawić nawet na 1 godzinę). Następnie wymieszaj ciasto łyżką jeszcze raz i wyłóż na stolnicę (tudzież na matę silikonową, blat) i zagnieć ciasto. Aby się nie kleiło możesz lekko podsypać mąką (w tym celu wykorzystałam mąkę jaglaną). 
Ciasto podziel na 12 części. Z każdej rób placek, na który nakładasz nadzienie, pokrojony rabarbar i czekoladę (u mnie niecała kostka na porcję), zawiń i uformuj bułeczkę. Wykładaj je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (aby było ekologicznie używam maty do pieczenia wielokrotnego użytku, którą po użyciu myję, a nie wyrzucam do śmieci). Rób odstępy, pamiętając, że bułeczki drożdżowe wyrosną. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 min. – 1 godzina (obecnie w mieszkaniu mam tylko ciepłe miejsca, więc wystarczyło 30 min). 
Wyrośnięte piękności posmaruj z wierzchu białkiem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz ok. 40 min. Przed podaniem posyp cynamonem. Smacznego!

Spróbuj też ciasta brownie z burakiem, przepis znajdziesz tu