Chlebek owsiany cynamonowo-goździkowy – przepis

Do tej  pory moim nr 1 był chlebek bananowy z ciecierzycy, ale chyba na jakiś czas go zdradzę na rzecz mojego nowego wypieku . To szybki i zdrow wypiek, w sam raz do porannej kawki…

Chlebek owsiany cynamonowo-goździkowy dietetykwkrakowie.pl
Chlebek owsiany cynamonowo-goździkowy dietetykwkrakowie.pl

CHLEBEK OWSIANY CYNAMONOWO-GOŹDZIKOWY

250 g płatki owsiane górskie*

łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki zmielonych goździków (robię to w młynku do kawy)

1 płaska łyżeczka sody

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia*

3-4 dojrzałe banany (ok. 450 g)

10 łyżek oleju (u mnie rzepakowy)

Chlebek bananowy szybki i zdrowy wypiek dietetykwkrakowie.pl
Chlebek bananowy szybki i zdrowy wypiek dietetykwkrakowie.pl

*jeśli chorujesz na celiakię użyj certyfikowanego proszku do pieczenia bezglutenowego oraz płatków owsianych z certyfikatem przekreślonego kłosa. Nie wszyscy chorzy tolerują również taki owies, skonsultuj to ze swoim lekarzem lub dietetykiem

W rozdrabniaczu zmiksuj płatki na proszek. Dodaj banany oraz pozostałe składniki – miksuj jeszcze przez 2-3 minuty. Masę wyłóż do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 25-30 minut

bezglutenowy, bez pszenicy, bez jaj, bez nabiału, bez soi, bez konserwantów, idealny do kawki 🙂 na wycieczkę w góry i jako przekąska na 2 śniadanie dla Ciebie i Twojego dziecka.