CZEKOLADA Z POPPINGIEM Z AMARANTUSA Z NUTĄ EARL GREY.

CZEKOLADA Z POPPINGIEM Z AMARANTUSA Z NUTĄ EARL GREY.

Czekolada domowej roboty ma tyle samo kalorii co ta kupiona w sklepie. Ale jej skład jest zdecydowanie lepszy: nie ma tu dodatku cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, polepszaczy smaku, aromatów i innych dodatków, które są tak naprawdę zbędne w Twojej diecie. W mojej czekoladzie słodyczy nadają daktyle (lub syrop daktylowy), a stałą konsystencję można uzyskać dzięki właściwościom oleju kokosowego, który w niskiej temperaturze ma konsystencję stałą, a w wyższej płynną.

Czekolada z poppingiem amarantusa i nutą Earl Grey
Czekolada z poppingiem amarantusa i nutą Earl Grey

CZEKOLADA Z POPPINGIEM Z AMARANTUSA Z NUTĄ EARL GREY.
70g daktyle
100g olej kokosowy
30g kakao
10g popping z amarantusa
2 łyżki herbaty Earl Grey (możecie kupić tutaj http://warsztatherbaty.pl/czarne-her…/34-earl-grey-100g.html)

Daktyle namocz w niedużej ilości wrzącej wody (można też użyć syropu daktylowego, którego użył trener). Po około 30 min. odsącz z wody i zmiksuj na gładką masę. Olej kokosowy rozpuść, lekko przestudzony dodaj do masy daktylowej, razem z kakao, herbatą Earl Grey (wcześniej zmiksuj ją na gładki proszek w młynku do kawy), wszystko razem zmiksuj na gładką masę. Dodaj popping z amarantusa i wymieszaj. Wyłóż na papier do pieczenia, uformuj zgrabną tabliczkę czekolady i włóż do zamrażalnika na 30 minut.
Całość ma około 1200 kcal, czyli tyle co 2 tabliczki czekolady, więc apeluję o rozsądek 🙂