Lniane ciasteczka z jagodami Goji

Lniane ciasteczka z jagodami Goji dietetykwkrakowie.pl
Lniane ciasteczka z jagodami Goji dietetykwkrakowie.pl

LNIANE CIASTECZKA Z JAGODAMI GOJI tymi bezglutenowymi ciasteczkami będziemy świętować moje  500 + polubień na moim Facebook https://www.facebook.com/DietetykwKrakowie Jagody Goji zawierają polisacharyd, który stymuluje układ odpornościowy, zawierają cynk, miedź, żelazo, wapń, selen, wit.C, wit. z gr. B, E, to skarbnica polifenoli o działaniu antyoksydacyjnym. Jako ciekawostkę podam Wam, że jednym z polisacharydów jest kwas hialuronowy – tak pożądany zwłaszcza przez Panie, jest składnikiem wielu kremów, gdyż zwiększa elastyczność skóry.


Do produkcji ciastek potrzebujesz:
150 g siemienia lnianego
5 łyżek niebieskiego maku
10 łyżek płatków jaglanych
6-7 łyżek jagód goji
5 łyżek pestek dyni
ok. 500 ml wody

Siemię lniane zmiksuj na proszek (ja to zrobiłam w młynku do kawy, ale możecie wykorzystać urządzenia typu Thermomix). Suche składniki wymieszaj w misce, dodaj wodę i wymieszaj. Wody powinno być tyle, by masa się scaliła, a składniki nie powinny w niej pływać. Wyłóż masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, uformuj zgrabny kwadrat, prostokąt lub trójkąt, w zależności co uznasz za stosowne, tak by powstała warstwa ciasta ok. 1 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz ok. 10 min. Pokrój na mniejsze batoniki.

Zwróć uwagę, że w ciastkach nie ma ani grama cukru, oprócz słodyczy z jagód. Są idealną przekąską na 2 śniadanie dla dzieci (można jedynie pominąć mak, bo nie wszystkie dzieciaki go lubią, aczkolwiek mak ma bardzo dużo wapnia „dla mocnych kości”), super sprawdzają się na wycieczki, alternatywa na wyjazdy, delegacje, no i gluten-laktoza-jajo free, więc sprawdzi się jako przekąska przy dietach eliminacyjnych. W celiakii zwróć uwagę na płatki jaglane, by miały certyfikat przekreślonego kłosa (np. firma Incola)

Przetestuj również inne ciastka