Przepis na domową chałwę

Przepis na moją DOMOWĄ CHAŁWĘ. Uważam, że nie ma czegoś takiego jak zdrowe przepisy na słodycze. Często przeglądam „zdrowe” przepisy na ciasto marchewkowe, w którym jest szklanka cukru i kostka margaryny (lub masła lub szklanka oleju). Marchew owszem jest zdrowa – ale niknie w obecności pierwszej dwójki. Jako ciekawostka: jeśli prowadzi się badania na grupach i powie się im, że na jednym stole są zdrowe słodkości, na drugim kaloryczne to suma sumarum kalorycznie tych pierwszych (zdrowych) zjedzą znacznie więcej …Ale po to regularnie ćwiczymy, żeby jeść, a bilans na koniec dnia i tak = 0 🙂  Prawda? Jak pomyślę o mojej domowej chałwie to mogę ją nazwać zdrowym deserem bez zbędnych dodatków.

Potrzebujesz:

chałwa domowa dietetykwkrakowie.pl
chałwa domowa dietetykwkrakowie.pl

200g sezam łuskany lub niełuskany, który ma więcej wartości odżywczej m.in. znacznie więcej wapnia, błonnika pokarmowego, białka, żelaza i magnezu; dodatkowo mieląc ziarna sezamu lub je mocząc znacznie zwiększacie przyswajalność tych składników, przy pełnym ziarnie enzymy tarwienne mogą sobie nie poradzić z twardą łuską. W Krakowie kupicie go w sklepach ze zdrową zywnością lub w hipermarketach na dziale „zdrowa zywność”

4-5 łyżek prawdziwego miodu

dodatki: wiórki kokosowe – jeśli chcesz chałwę kokosową, kawa – kawowa, bakalie – orzechy, rodzynki na chałwę bakaliową

chałwa domowa kawowa
chałwa domowa kawowa

Sezam podpraż krótko na suchej patelni teflonowej, uważaj, żeby nie przypalić, bo chałwa będzie gorzka. Co jakiś czas przemieszaj ziarna. Ostudź, a następnie zmiksuj na gładki proszek – możesz wykorzystać w tym celu młynek do kawy lub blender. Gdy uzyskasz już proszek dodaj do niego miód, ilość zależy od tego jak słodką chcesz mieć chałwę. Całość zmiksuj mikserem lub wymieszaj widelcem, aż uzyskach gładką plastyczną masę. Tutaj możesz zacząć produkcję chałwy smakowej: dodaj zmiksowany (również w młynku od kawy) kokos lub 1-2 łyżki espresso, posiekane bakalie. Całość wyłóż do pojemniczka lub silikonowych foremek wstaw na ok. 10 min do zamrażalki, żeby masa stężała i nie pozostaje nic innego jak zajadać ze smakiem popijając kawką lub herbatą. Smacznego!

Całość chałwy (bez dodatków) t ok. 1500 kcal.

Chałwa domowa jest beglutenowa, bez nabiału, bez jaj, bez dodatku pszenicy, bez soi, bez złej jakości tłuszczow, które w chorobach autoimmunologicznych w tym Hashimoto obciążają organizm nasilając stan zapalny. Tradycyjnie przy produkcji nie użyłam syropu glukozowo-fruktozowego, sztucznych barwników i aromatów, które sprawiają, że w Twojego małego aniołka wkracza diabeł i cały dzień jest niegrzeczny i pobudzony. Chemii mówimy zdecydowane NIE, wystarczy, że pooddychacie krakowskim powietrzem idąc po zdrowy niełuskany sezam 🙂

jak zrobić chałwę domową dietetykwkrakowie.pl
jak zrobić chałwę domową dietetykwkrakowie.pl