Kulki mocy daktylowo-sezamowe

KULKI MOCY DAKTYLOWO-SEZAMOWE

Kulki mocy daktylowo-sezamowe
Kulki mocy daktylowo-sezamowe

Sporo osób z dzieciństwa pamięta ryż preparowany, ja pamiętam jeszcze, że był do kupienia w różnych kolorach. Jak tylko zobaczyłam go w sklepie, stwierdziłam, że muszę go wykorzystać do moich nowych kulek.  Sezam zawiera sporo wapnia, dlatego osoby, które eliminują nabiał powinny często włączać go do swojej diety.

Słodziutkie, bezglutenowe, szybkie w wykonaniu, z chrupiącą nutą, którą tym razem nadaje podprażony sezam.

200 g daktyli
5 łyżek sezamu, 1 łyżka pasty tahini (jeśli nie masz możesz dodać więcej sezamu)
50 g oleju kokosowego
30-40 g preparowanego ryżu

Daktyle zalej wodą i zostaw do namoczenia na godzinę. Po tym czasie odsącz na sicie. W międzyczasie podpraż na suchej patelni sezam i ostudź go. W rozdrabniaczu lub młynku do kawy zmiksuj sezam, ale nie na drobny proszek. Wysyp je do miseczki. W tym samym rozdrabniaczu zmiksuj daktyle, następnie dodaj rozpuszczony olej, ryż preparowany. Całość wymieszaj.
Wilgotnymi dłońmi (wtedy masa nie klei się do rąk) formuj kuleczki i wstaw do lodówki by masa stężałą. Smacznego!

spróbuj też innych kulek http://www.dietetykwkrakowie.pl/?s=kulki&submit=Id%C5%BA