Kulki mocy śliwkowo-czekoladowe – przepis

Kulki mocy śliwkowo-czekoladowe dietetykwkrakowie.pl
Kulki mocy śliwkowo-czekoladowe dietetykwkrakowie.pl

KULKI MOCY ŚLIWKOWO-CZEKOLADOWE 
200 g śliwka suszona kalifornijska
3-4 łyżki kakao
40 g ryż dmuchany lub popping z amarantusa
40 g oleju kokosowego
100 g pestek dyni (podpraż je wcześniej na suchej patelni)

Śliwki suszone namocz w wodzie ok. 1-3 godziny przed przygotowaniem kulek. Po tym czasie odsącz je na sitku. W rozdrabniaczu zmiksuj podprażone wcześniej pestki dyni (nie muszą być zmiksowane na proszek), kolejno dodaj śliwki, rozpuszczony olej kokosowy i miksuj do powstania masy. Pod koniec dodaj ryż dmuchany i tylko krótko wymieszaj.
Wilgotnymi dłońmi (wtedy masa nie klei się do rąk) formuj kuleczki. Wstaw na chwilę do lodówki, by masa stężała.
Przechowuj w lodówce kilka dni.

Bezglutenowe (użyj płatków owsianych bezglutenowych z certyfikatem)
bez pszenicy
bez jaj
bez soi
bez konserwantów (użyj śliwek eko) i zbędnych dodatków
idealne na wycieczkę, na drugie śniadanie lub podwieczorek, dają powera po treningu

Przetestuj również inne rodzaje kulek mocy: http://www.dietetykwkrakowie.pl/?s=kulki&submit=Id%C5%BA