Pasztet z ciecierzycy z pieczarkami – przepis

PASZTET Z CIECIERZYCY Z PIECZARKAMI

Z ciecierzycy można robić niemal wszystko, ja uwielbiam ją w wydaniu na słodko np.w moim chlebku bananowym, jak i nowej kompozycji z pieczarkami. Czy ktoś ma ochotę przetestować?

Pasztet z ciecierzycy z pieczarkami dietetykwkrakowie.pl
Pasztet z ciecierzycy z pieczarkami dietetykwkrakowie.pl

PASZTET Z CIECIERZYCY Z PIECZARKAMI
400 g ugotowanej ciecierzycy
300 g pieczarek
2 jajka
1 cebula, 2 ząbki czosnku
3-4 łyżki oleju
przyprawy: zmielona kozieradka, sól, pieprz kolorowy i czarny, zmielona kolendra, gałka muszkatołowa

Pieczarki zetrzyj na dużych oczkach tarki (ja mam urządzenie wielofunkcyjne, z nakładką do tarcia warzyw, który trze pieczarki w minutę). Cebulkę i czosnek pokrój w kostkę, podsmaż na oleju, dodaj starte pieczarki i duś do odparowania nadmiaru płynów. Przestudź. Ugotowaną i ostudzoną ciecierzycę zmiksuj w rozdrabniaczu, dodaj jajka, pieczarki i przyprawy. Wyłóż do masy keksowej i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 40-45 minut. Smacznego!