Pasztet z warzywami

Pasztet z warzywami to idealny posiłek na 2 śniadanie lub podwieczorek. To rozwiązanie dla osób, które nie mają pomysłu co zjeść na kolację. Pasztet możesz zjeść z pieczywem lub z dowolnymi warzywami. Idealny dla pacjentów chorych na celiakię z prostego powodu – nie zawiera w składzie glutenu, super sprawdzi się również na górskiej wycieczce. .

Smaczny, prosty i szybki w przygotowaniu, możesz w nim przemycić zdrowe warzywa dla swoich dzieci. Całość produkcji możesz sobie rozłożyć na dwa dni.

Pasztet z warzywami dietetykwkrakowie.pl
Pasztet z warzywami dietetykwkrakowie.pl

Pasztet z warzywami

500 g karkówki

1 marchweka

1 pietruszka

kawałek selera

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

2 jajka

2-3 łyżki oleju

przyprawy: pieprz czarny, kozieradka (ziarna wcześniej podpraż na suchej patelni i zmiksuj), lubczyk, gałka muszkatołowa, papryka słodka, szczypta papryki ostrej

Cebulkę i czosnek obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej olej, podsmaż cebulkę, na tej samej patelni podsmaż plastry karkówki. Warzywa obierz i ugotuj najlepiej na parze, zachowają wtedy smak i najwięcej wartości odżywczej.

Wszystkie składniki zostaw do całkowitego wystudzenia, dlatego warto to zrobić dzień wcześniej.

Przygotowane mięso z cebulką oraz warzywa zmiel w maszynce dwa razy. dodaj jajka, przyprawy – wymieszaj. Wyłóż masę do formy keksowej, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 50 minut. Krój gdy pasztet wystygnie. Jednocześnie możesz upiec swój domowy chleb

Smacznego 🙂