Pasztet ze szpinakiem i jajeczkami przepiórczymi – przepis

Pasztet ze szpinakiem i jajeczkami przepiórczymi dietetykwkrakowie.pl
Pasztet ze szpinakiem i jajeczkami przepiórczymi dietetykwkrakowie.pl

Pasztet ze szpinakiem i jajeczkami przepiórczymi

600 g mięso (łopatka wieprzowa, karkówka; nie bój tłustszych kawałków, dzięki temu pasztet nie będzie suchy)

1 opakowanie szpinaku mrożonego (lub świeży szpinak)

1-2 cebule

1-3 ząbki czosnku

1 marchew

1 seler

kawałek selera

2-3 jajka

ok. 10 jajeczek przepiórczych

2 łyżki oleju

przyprawy: sól, pieprz, zmielona kozieradka, bazylia, pieprz ziołowy

Warzywa i czosnek zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę pokrój w piórka.

Na rozgrzany olej dodaj cebulę i czosnek podsmaż, następnie dodaj mięso pokrojone na mniejsze kawałki i starte warzywa. Duś pod przykryciem do miękkości, następnie podnieś przykrywkę i duś odparowania nadmiaru płynów. Dodaj przyprawy.

Szpinak – jeśli używasz szpinaku – to wcześniej go rozmroź i odciśnij nadmiar wody lub duś na patelni do odparowania nadmiaru płynów.

Mięso zmiel razem z cebulką i warzywami w maszynce, dodaj szpinak, przyprawy – wymieszaj. Do formy keksowej wyłóż 1/2 masy, na nią ułóż ugotowane wcześniej i obrane jajeczka przepiórcze, przykryj pozostałą masą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 40-45 minut. Smacznego!

Bez glutenu, bez nabiału, bez dodatku zbędnych składników i utrwalaczy. Idealny by przemycić warzywa do diety Twojego dziecka, efektywne dla Twoich gości i na święta, super na 2 śniadanie do pracy lub na zajęcia.