Piróg (pieróg) biłgorajski

Piróg (pieróg) biłgorajski przetestujcie przepis. Kto z was ma w domu takie żeliwne cudo? Tzn. mam na myśli maszynkę do mielenia. Ja swoją dostałam w posagu  i nie zamienię na żadne elektryczne cudo. Przy jej pomocy przygotowałam tradycyjne danie z Lubelszczyzny – PIRÓG (PIERÓG) BIŁGORAJSKI. Można powiedzieć danie ludu ciężko pracującego, proste, sycące i smaczne. Podawane z kwaśną śmietaną lub kwaśnym mlekiem, w skład wchodzą ziemniaki, kasza gryczana, twaróg, jajka, cebula i/lub skwarki, czyli to co można było zebrać w gospodarstwie rolnym. 
Piróg często jest podawany w cieście drożdżowym i podejrzewam, że w każdym domu przygotowuje się go trochę inaczej, ale ja dziś was zachęcam do maksymalnie prostej wersji. No dobra wyciągamy maszynkę, rozgrzewamy bicepsy, tricepsy, nadgarstki i jedziemy!


Piróg (pieróg) biłgorajski
200 g kasza gryczana (waga suchego produktu, u mnie kasza palona)
400 g ser twarogowy półtłusty
2-3 jajka
1-2 cebule
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oleju
przyprawy: pieprz czarny, zmielona kozieradka, świeży lubczyk, zmielona kolendra, szczypta soli.
Wykonanie: Kaszę gryczaną ugotuj na sypko, wystudź. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju, pod koniec dodaj drobno posiekany czosnek. Kaszę zmiel jeden raz wraz z serem, dodaj cebulkę, jajka, przyprawy. (Możesz też dodać 2-3 ugotowane ziemniaki). Wymieszaj. Masę wyłóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wielokrotnego użytku – u mnie rozmiar keksówki to 30×12 cm) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 40 minut. Wystudź. Możesz podawać z sosem grzybowym, kwaśnym mlekiem, kefirem lub tak jak ja z serkiem mascarpone. 
Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć wam – smacznego!

Przetestuj też pasztet z soczewicy

Tagi: , , , , , ,