Sernik na jaglano-piernikowym spodzie – przepis

Sernik na jaglano-piernikowym spodzie to alternatywa dla tych co lubią sernik i piernik. Dwa smaki połączone w jednym zdrowym cieście. Bez mąki, bez glutenu i bez cukru…nawet tego złudnie zdrowego brązowego.

Sernik na jaglano – piernikowym spodzie

Sernik na jaglano-piernikowym spodzie dietetykwkrakowie.pl

Sernik na jaglano-piernikowym spodzie dietetykwkrakowie.pl

masa serowa:

300 g ser półtłusty

100 g morele suszone niesiarkowane

1-2 jajka

rodzynki 1-2 garście (ok. 50 g)

skórka otarta z 1 cytryny

spód piernikowy

100 g kasza jaglana (waga suchego produktu)

2 dojrzałe banany (ok.300 g)

1-2 łyżki przyprawy do piernika*

Morele namocz, najlepiej przez noc w przegotowanej w wodzie. Przed przygotowaniem ciasta odsącz je na sicie. Kaszę jaglaną ugotuj. W mikserze umieść przestudzoną kaszę i zmiksuj ją z 2 bananami oraz przyprawą do piernika, możesz dodać kilka moreli, spód będzie trochę słodszy. Masę umieść w foremce.

Przygotuj masę serową: ser zmiksuj z morelami, jajkiem (jeśli ser jest suchy możesz dodać 2 jajka), skórką cytrynową, pod koniec dodaj rodzynki. Masę serową wyłóż na masę piernikową.

Ciasto wstaw do piekarnika nastawionego na 180 stopni i piecz ok. 35-40 minut. Krój jak ciasto lekko przestygnie.

Z podanej proporcji wyszły mi dwie foremki: okrągła o średnicy 17 cm i keksówka 11×22 cm. Ciasto nie rośnie ponieważ ciasto nie zawiera sody, proszku do pieczenia i glutenu.

*Jeśli chorujesz na celiakię zwróć uwagę na skład przyprawy do piernika, czasami w składzie ma dodatek mąki pszennej.

Całość ok. 1556 kcal

Spróbuj też pierniczków 

Tagi: , , , , ,