Sernik z kaszą jaglaną – przepis

SERNIK Z KASZĄ JAGLANĄ – PRZEPIS

Sernik z kaszą jaglaną
Sernik z kaszą jaglaną

250 g kasza jaglana (waga suchych ziaren)

400g ser twarogowy chudy

skórka starta z 1 pomarańczy

6 łyżek oleju rzepakowego

ok. 40-50g rodzynek

4 jajka

4 łyżeczki cukru (ksylitolu lub stewi) – można pominąć

  1. Kaszę jaglana gotujemy (1 porcja kaszy – 1,5 porcji wody). Jeszcze ciepłą rozbijamy na jak najdrobniejsze grudki. Jeśli ktoś chce można lekko ostudzaną zmielić blenderem na gładką masę – ja piekłam bez i ziarenka kaszy mi nie przeszkadzały, nie były wyczuwalne.

  2. Rodzynki zalewamy wrzącą wodą na około 20-30 min. aby zmiękły – po tym czasie odcedzamy je na sitku

  3. Białka jaj oddzielamy od żółtek. Z 3 białek ubijamy pianę.

  4. Ser miksujemy mikserem na gładką masę z żółtkami i pozostałym białkiem, ewentualnie z dodatkiem cukru. Dodajemy skórkę z pomarańczy, rodzynki. Miksujemy razem.

  5. Do masy serowo – jajecznej dodajemy ugotowana kaszę, miksujemy z użyciem haków do miksera.

  6. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek, delikatnie mieszamy.

  7. Masę wylewamy do blaszki do ciasta (u mnie okrągła o średnicy 20 cm) i dociskamy łyżką.

  8. Pieczemy 40 min. w temperaturze 180 stopni. Najlepiej kroić jak przestygnie, ciepły może się pokruszyć.

Przepis można dowolnie modyfikować: więcej sera mniej kaszy, większy dodatek bakalii

Smacznego!

Całość ciasta 2506 kcal

przy podziale na 8 kawałków 1 kawałek = 313 kcal

Zwykły sernik 100 g to około 330-360 kcal, tutaj naszą „wymówką” żeby zjeść kolejny kawałek jest: zawartość żelaza, krzemu, witamin z grupy B, magnez – które znajdziecie w kaszy. Wypiek w 100% bezglutenowy. Osoby chore na celiakię  czy nietolerancje glutenu powinny w okresie świąt uważać na mielone sery sprzedawane w pudełkach, czasami aby zagęścić masę używana jest mąka.

Sernik z kaszą jaglaną - zdrowie i smak...
Sernik z kaszą jaglaną – zdrowie i smak…
Ser miksujemy z żółtkami, skórką pomarańczową i rodzynkami....
Ser miksujemy z żółtkami, skórką pomarańczową i rodzynkami….
Kaszę rozbijamy na drobne grudki...
Kaszę rozbijamy na drobne grudki…
Masę jaglano - serową mieszamy z pianą z ubitych jaj...
Masę jaglano – serową mieszamy z pianą z ubitych jaj…