Buraczane lub marchewkowe brownie bez dodatku cukru – przepis

Buraczane brownie dietetykwkrakowie.pl
Buraczane brownie dietetykwkrakowie.pl

Oszalejecie na punkcie tego brownie…z buraka, a jak nie z buraka to z dodatkiem marchewki. Zarówno czerwony jak i pomarańczowy dodatek warzyw to kwintesencja zdrowia. ❤️
Proste, smaczne, zdrowe i przede wszystkim bardzo, bardzo wartościowe.

Buraczane lub marchewkowe brownie

600 g buraków lub 500 g marchewki
3/4 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału (najlepiej używać takiej z oznaczeniem Euro-Liścia)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 tabliczka gorzkiej czekolady 70 %
2 jajka
2 łyżki kakao
2 garście płatków migdałowych


Buraki obieram z łupinki, kroję na mniejsze kawałki i piekę około 40-45 min. w temp. 180 stopni (bez soli i przypraw, warto od razu upiec więcej i wykorzystać na obiad). Studzę. W rozdrabniaczu miksuję buraki, dodaję przesianą mąkę, jajka, proszek do pieczenia, kakao. Dokładnie miksuję do połączenia składników. Pod koniec dodaję drobno posiekaną czekoladę i lekko podprażone płatki migdałów. Całość wkładam do keksówki i piekę ok. 40-45 min. w temp. 180 do tzw. suchego patyczka. 

Jeśli w  przepisie wykorzystujesz marchewkę to obierz ją i zetrzyj na drobnych oczkach tarki, dalej postępuj tak jak z burakiem. 

Zwróć uwagę, że nie dodaję cukru, słodycz czekolady i buraków przynajmniej dla mnie jest wystarczająca, warto skusić się na jeszcze ciepły kawałek…wykorzystam slang z reklam „rozpuszczona czekolada, aksamitnie rozpływa się na podniebieniu” 👍😍 Idealne na wycieczkę w góry, do pracy lub do szkoły na drugie śniadanie lub podwieczorek. 

Przepis z lekką modyfikacją zaczerpnięty z książki Marcina Świerca „Czas na ultra”.