Chałwowy deser z ciecierzycy z truskawkami – przepis
Chałwowy deser z ciecierzycy z truskawkami specyficzny w smaku, albo się go pokocha od pierwszej łyżeczki albo stwierdzi…to nie dla mnie…Warto przygotować i ocenić. Deser prosty w przygotowaniu, bardzo zdrowy, z dużą dawką wapnia potrzebnego do budowy kości, a także do dobrej regeneracji po treningu (wapń łącznie z magnezem odpowiada za skurcz i rozkurcz mięśnia). W przypadku eliminacji produktów nabiałowych, warto pamiętać o odpowiednim zbilansowaniu wapnia. Sezam niełuskany lub czarny ma zdecydowanie więcej wapnia niż ten ogólnodostępny (i tańszy) łuskany. Sezam niełuskany w Krakowie możecie kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w większych marketach; jest też doskonała bazą do sezamków domowych lub chałwy.
Chałwowy deser z ciecierzycy z truskawkami (1 porcja)
60 g ugotowanej ciecierzycy (ugotuj bez dodatku soli)
150-200 g truskawek
chałwa: 40 g sezam niełuskany
1 łyżeczka miodu
Przygotuj chałwę: sezam podpraż na suchej patelni. Wystudź, a następnie zblenderuj na drobny proszek (np. w młynku do kawy). W misce wymieszaj zmiksowany sezam i miód.
W blenderze umieść: ugotowaną i wystudzoną ciecierzycę, truskawki pozbawione szypułek, chałwę – wszystko zmiksuj na krem. Przełóż do pucharka, udekoruj truskawkami i sezamem. Deser najlepiej smakuje tuż po przyrządzeniu.
Całość deseru ma ok. 470 kcal, w tym ok. 130 mg wapnia, zmiksowanie ziaren sezamu, sprawia, że jest on lepiej przyswajalny.
Bezglutenowy
bez pszenicy
bez nabiału
bez jaj
bez drożdży
bez soi
wegetariański
wegański (pomiń dodatek miodu)
dobry dla osób na dietach eliminacyjnych lub z nietolerancjami pokarmowymi
bez sztucznych konserwantów, barwników, syropu glukozowo-fruktozowego
idealny po treningu
super jako zdrowa przekąska dla Twojego dziecka