Chlebek owsiany cynamonowo-goździkowy – przepis
Do tej pory moim nr 1 był chlebek bananowy z ciecierzycy, ale chyba na jakiś czas go zdradzę na rzecz mojego nowego wypieku . To szybki i zdrow wypiek, w sam raz do porannej kawki…
CHLEBEK OWSIANY CYNAMONOWO-GOŹDZIKOWY
250 g płatki owsiane górskie*
łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków (robię to w młynku do kawy)
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia*
3-4 dojrzałe banany (ok. 450 g)
10 łyżek oleju (u mnie rzepakowy)
*jeśli chorujesz na celiakię użyj certyfikowanego proszku do pieczenia bezglutenowego oraz płatków owsianych z certyfikatem przekreślonego kłosa. Nie wszyscy chorzy tolerują również taki owies, skonsultuj to ze swoim lekarzem lub dietetykiem
W rozdrabniaczu zmiksuj płatki na proszek. Dodaj banany oraz pozostałe składniki – miksuj jeszcze przez 2-3 minuty. Masę wyłóż do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 25-30 minut
bezglutenowy, bez pszenicy, bez jaj, bez nabiału, bez soi, bez konserwantów, idealny do kawki 🙂 na wycieczkę w góry i jako przekąska na 2 śniadanie dla Ciebie i Twojego dziecka.