Chłodnik litewski – przepis

CHŁODNIK LITEWSKI   wygrzebany z przepastnych czeliści mojego komputera. Na klasycznym kefirku, kto pamięta taki w szklanej butelce?

Chłodnik litewski dietetykwkrakowie.pl
Chłodnik litewski dietetykwkrakowie.pl

Chłodnik z botwinką 4-5 porcji
pęczek botwinki
2 ogórki gruntowe
6-8 rzodkiewek
koperek, szczypior, natka pietruszki
0,5 l kefiru lub maślanki lub zsiadłego mleka
przyprawy: pieprz czarny, sól, sok z cytryny
bulion warzywny
dodatek: ziemniaki

Liście botwinki umyj i drobno posiekaj. Buraczki z botwinki obierz, umyj i drobno posiekaj lub zetrzyj na dużych oczkach tarki. Botwinkę zalej wrzącym bulionem, tak, żeby ją przykrywał i gotuj około 15-20 minut. W między czasie umyj koperek, natkę pietruszki, szczypior, rzodkiewkę, ogórki. Koperek, natkę i szczypior posiekaj, a ogórek i rzodkiewkę drobno posiekaj lub zetrzyj na dużych oczkach tarki. Ugotowaną botwinkę zakwaś sokiem z cytryny, żeby zachowała ładny kolor. Ostudzoną połącz z kefirem, startymi i posiekanymi warzywami, przypraw pieprzem i solą, wymieszaj. Podawaj z młodymi ziemniakami.