Ciasteczka kokosowo-owsiane – przepis

Ciasteczka kokosowo-owsiane przepis na 12 ciastek, które wykonasz w 20 minut. Szybkie i z tylko z naturalnych składników

Ciasteczka kokosowo-owsiane (ok.12 szt)

200 g płatków owsianych górskich

Ciasteczka kokosowo-owsiane dietetykwkrakowie.pl
Ciasteczka kokosowo-owsiane dietetykwkrakowie.pl

50 g wiórków kokosowych
duże jabłko ok. 330 g
3-4 łyżki domowego dżemu – u mnie dżem śliwkowy z nutą cynamonu i goździków

Wykonanie: Jabłko przekrój na ćwiartki i usuń ogryzek. Wiórki kokosowe zmiksuj na proszek (np.w młynku do kawy). W rozdrabniaczu umieść jabłko (razem ze skórką) i zmiksuj na mus, dodawaj partiami płatki, dżem i miksuj Jeszce przez 2-3 minuty. Wilgotnymi dłońmi formuj ciasteczka i wykładając je na blaszkę wyłożoną matą silikonową lub papierem do pieczenia, z wierzchu posyp wiórkami kokosowymi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 12-15 min.

Bezglutenowe (użyj płatków certyfikowanych owsianych bezglutenowych, uwaga w celiakii nie wszyscy mogą spożywać płatki owsiane nawet bezglutenowe) )
bez pszenicy
bez nabiału
bez jaj
bez soi
bez cukru i syropu glukozowo-fruktozowego (dodajesz tylko

cukier do domowego dżemu, ale umówmy się jest to nie duża ilość, 3 łyżki dżemu na 12 ciastek)
idealne jako przekąska po treningu lub przed
super na 2 śniadanie lub na podwieczorek
idealne jako przekąska dla Twojego dziecka i na wypad w góry

spróbuj również dżemowe ciasteczka owsiane i ciasteczka jabłkowo-pomarańczowe ze słonecznikiem