Ciasteczka z kakao i orzechami laskowymi – przepis
Ciasteczka z kakao i orzechami laskowymi szybkie w wykonaniu, słodkie, chrupiące dzięki dodatkowi orzechów laskowych. W sam raz na majówkę, do pracy na drugie śniadanie czy wypad w góry.
Potrzebujesz:
200 g płatki owsiane
80 g daktyli
70-100 g orzechów laskowych (drobno je posiekaj)
3-4 łyżki kakao
2-3 dojrzałe banany (mają scalić masę możesz też zamienić na 2-3 jajka)
Daktyle namocz w wodzie ok. 1 godzinę, następnie odsącz na sicie. W rozdrabniaczu zmiksuj płatki, wysyp do miseczki. Następnie zmiksuj daktyle z bananami (lub jajkami) i stopniowo dodawaj płatki, kakao, na koniec dodaj orzechy. Formuj ciasteczka (okrągłe, podłużne lub wykorzystaj do tego specjalne formy) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz
ok. 10-15 min te z dodatkiem bananów
ok. 15-20 min te z dodatkiem jajek
Smacznego 🙂
Spróbuj też innych moich zdrowych ciasteczek http://www.dietetykwkrakowie.pl/?s=ciasteczka&submit=Id%C5%BA