Ciasto bananowe z czarną soczewicą – przepis
Ciasto bananowe z czarną soczewicą – alternatywa na niedzielny deser zwłaszcza gdy w Krakowie pada deszcz i chętniej sięgamy wtedy po słodycze…Moje ciasto jest zdrową przekąską, którą możesz zjeść na podwieczorek lub zabrać do pracy/na uczelnię na drugie śniadanie. Robi się je bardzo szybko…i równie szybko znika 🙂
Ciasto bananowe z czarną soczewicą Beluga
ok. 350 g dojrzałych bananów (3-4 małe szt)
150 g ugotowanej i wystudzonej czarnej soczewicy (waga po ugotowaniu)
2 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki płatków teff (możesz zastąpić owsianymi lub gryczanymi)
łyżka soku z cytryny
Banany zmiksuj na puree lub rozgnieć widelcem, dodaj ugotowaną czarną soczewicę i pozostałe składniki – wymieszaj. Wyłóż do kekesówki (28×11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 40 minut. Krój gdy ciasto lekko przestygnie.
bezglutenowy, bez pszenicy, bez nabiału, bez jaj, bez soi, bez barwników, aromatów, konserwantów, bez syropu glukozowo-fruktozowego, idealny na wycieczkę w góry i jako posiłek po treningu, jako przekąska w dietach eliminacyjnych, zdrowy dla dorosłych i dzieciaków, szybki w wykonaniu.
Spróbuj również chlebek bananowy z ciecierzycą oraz śliwkowe Brownie