Ciasto/chlebek z brokuła – przepis
Ciasto/chlebek z brokuła jest….pysznyyy…To świetna alternatywa dla tradycyjnego pieczywa, jako przekąska na 2 śniadanie lub podwieczorek, idealne dla bezglutenowców. Dzieci zachęci kolor ciasta w barwach Shreka, a dla dorosłych, hmmm. smak się sam broni! U mnie podane z pastą z bobu z parmezanem i szczypiorkiem…Pewnie chcielibyście przetestować u siebie więc podaję przepis.
CIASTO/CHLEBEK Z BROKUŁA
1 brokuł
50 g płatków teff (lub innych ale postaraj się je wcześniej zmiksować na prawie proszek)*
3-4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia*
przyprawy: czarnuszka, majeranek, pieprz, kozieradka, sól
* w przypadku diety bezglutenowej użyj certyfikowanych płatków teff np. Incola oraz proszku do pieczenia bezglutenowego np Bezgluten
Brokuł zmiksuj na bardzo drobne kawałeczki, prawie proszek, dodaj do niego płatki, jajka, proszek do pieczenia, przyprawy wymieszaj. Masę wyłóż na blaszkę, raczej cienką warstwą, wygładź szpatułką. Część możesz posypać startym parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 30 minut.
Pasta z bobu i parmezanu ze szczypiorkiem jest zrobiona na bazie tej http://www.dietetykwkrakowie.pl/…/pasta-z-bobu-i-swiezej-b…/ ale zamiast bazylii dodałam drobno posiekany szczypiorek i starty parmezan.
Smacznego!