Ciasto owsiano-jagodowe „czarny las”

CIASTO OWSIANO-JAGODOWE „CZARNY LAS”

Ciasto owsiano-jagodowe "czarny las" dietetykwkrakowie.pl
Ciasto owsiano-jagodowe „czarny las” dietetykwkrakowie.pl

250 g płatki owsiane górskie*

200 g jagody (świeże, ze słoiczka lub mrożone – lekko je wcześniej rozmroź i delikatnie odsącz)

1 płaska łyżeczka sody

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia*

3-4 dojrzałe banany (ok. 450 g)

10 łyżek oleju (u mnie rzepakowy)

2 łyżki ekstraktu waniliowego lub dowolnego alkoholu

*jeśli chorujesz na celiakię użyj certyfikowanego proszku do pieczenia bezglutenowego oraz płatków owsianych z certyfikatem przekreślonego kłosa. Nie wszyscy chorzy tolerują również taki owies, skonsultuj to ze swoim lekarzem lub dietetykiem

Ciasto robi się bardzo szybko
Ciasto robi się bardzo szybko

W rozdrabniaczu zmiksuj płatki na proszek. Dodaj banany oraz pozostałe składniki – miksuj jeszcze przez 3-4 minuty. Pod koniec dodaj jagody i delikatnienie wymieszaj. Masę wyłóż do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 25-30 minut

bezglutenowy, bez pszenicy, bez jaj, bez nabiału, bez soi, bez konserwantów, idealny do kawki 🙂 na wycieczkę w góry i jako przekąska na 2 śniadanie dla Ciebie i Twojego dziecka.

Spróbuj również chlebka bananowego