Czekolada piernikowa z orzechami – przepis

Czekolada piernikowa z orzechami domowej roboty, bez alergenów

Czekoladki piernikowe z orzechami domowe dietetykwkrakowie.pl
Czekoladki piernikowe z orzechami domowe dietetykwkrakowie.pl

100 g olej kokosowy

70 g syropu z melasy lub syropu z agawy

50-60 g orzechów włoskich

60 g kakao lub karob (możesz wymieszać mniej więcej po połowie)

2 łyżki przyprawy do piernika

Piernikowe czekoladki z orzechami dietetykwkrakowie.pl
Piernikowe czekoladki z orzechami dietetykwkrakowie.pl

Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki. W rondelku rozpuść olej kokosowy z dodatkiem melasy, dodaj kakao, przyprawę do piernika, posiekane orzechy – wymieszaj. Ciepłą masę nakładaj do silikonowych foremek lub wyłóż na papier do pieczenia i rozsmaruj w formie tabliczki czekolady. Włóż na 30 minut do zamrażarki. Gdy masa stężeje wyjmij z foremek lub pokrój tabliczkę na kostki.

Bezglutenowe i bez pszenicy – zwróć uwagę na skład przyprawy do piernika, może zawierać mąkę pszenną; w celiakii najlepiej przygotować mieszankę samodzielnie; kakao zamień na karob

bez laktozy     bez jaj    bez lecytyny sojowej     wegetariańskie

wegańskie        idealne dla dzieciaków  super jako zdrowa przekąska

Spróbuj również czekolady z poppingiem z amarantusu