Czekolada piernikowa z orzechami – przepis
Czekolada piernikowa z orzechami domowej roboty, bez alergenów

100 g olej kokosowy
70 g syropu z melasy lub syropu z agawy
50-60 g orzechów włoskich
60 g kakao lub karob (możesz wymieszać mniej więcej po połowie)
2 łyżki przyprawy do piernika

Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki. W rondelku rozpuść olej kokosowy z dodatkiem melasy, dodaj kakao, przyprawę do piernika, posiekane orzechy – wymieszaj. Ciepłą masę nakładaj do silikonowych foremek lub wyłóż na papier do pieczenia i rozsmaruj w formie tabliczki czekolady. Włóż na 30 minut do zamrażarki. Gdy masa stężeje wyjmij z foremek lub pokrój tabliczkę na kostki.
Bezglutenowe i bez pszenicy – zwróć uwagę na skład przyprawy do piernika, może zawierać mąkę pszenną; w celiakii najlepiej przygotować mieszankę samodzielnie; kakao zamień na karob
bez laktozy bez jaj bez lecytyny sojowej wegetariańskie
wegańskie idealne dla dzieciaków super jako zdrowa przekąska
Spróbuj również czekolady z poppingiem z amarantusu