Bezglutenowe śliwkowe Brownie z ciecierzycą – przepis
Bezglutenowe śliwkowe Brownie z ciecierzycy – przepis na szybkie, zdrowe ciasto. Słodyczy nadają mu banany i śliwki suszone. Starta marchew sprawia, że ciasto jest w środku lekko wilgotne. Idealna propozycja na 2 śniadanie, dla osób, które z różnych powodów muszą być na dietach eliminacyjnych. dietetykwkrakowie.pl Monika Bigoś dba o swoich pacjentów, wymyślając dla nich coraz to nowsze przepisy
Bezglutenowe śliwkowe Brownie z ciecierzycy
300 g ugotowanej (bez dodatku soli) ciecierzycy
450 g dojrzałe banany (ok.3 sztuki)
100 g suszonej śliwki kalifornijskiej
50 g olej kokosowy (lub rzepakowy)
150-200 g marchew (1 średnia)
60 g sproszkowane nasiona kakaowca (lub zwykłe kakao, karob)
Ugotowaną i wystudzoną ciecierzycę zmiksuj z blenderze na proszek. Obrane banany również zmiksuj w blenderze na mus. Śliwki pokrój w kostkę. Olej kokosowy rozpuść do płynnej konsystencji (np. na parze, na kuchence, w mikrofali). Marchew zetrzyj na małych oczkach tarki. W misce wymieszaj wszystkie składniki i wyłóż do keksówki (28×11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wyrównaj łyżką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 35 minut. Krój gdy ciasto lekko przestygnie, ciepłe może się kruszyć.
Bezglutenowe
bez pszenicy
bez jaj
bez nabiału
bez soi
bez drożdży
wegetariańskie i wegańskie
bez cukru i syropu glukozowo-fruktozowego
bez barwników, aromatów i konserwantów
super przekąska dla dzieciaków
idealne jako przekąska po treningu i na wycieczkę w góry
idealne dla osób na dietach eliminacyjnych w oparciu o wynik testu IgG, dla chorych na celiakię (uwaga proszę zakupić produkty z certyfikatem przekreślonego kłosa) lub eliminujących pszenicę czy gluten w chorobach autoimmunologicznych np. Hashimoto, łuszczyca (można pominąć dodatek kakao, w niektórych stanach może zaostrzać problemy skórne).
Przepis na chlebek z ciecierzycy z pestkami dyni znajdziesz tu