CANIHUA – bezglutenowy super foods

ziarna Canihua
Ziarna Canihua

Dziś zapoznam Was z ZIARNAMI CANIHUA („ka-niłła”) to niedaleka kuzynka komosy ryżowej, która uprawiana jest w Boliwii i Peru. Nie jest szeroko dostępna (można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością), ponieważ uprawiana jest na trudno dostępnych obszarach wysokogórskich. Podobnie jak komosa canihua ma różne odmiany, a kolorystykaziaren od czerwonego, poprzez brąz i czarny.

Wartość odżywcza: jeśli chodzi o zawartość żelaza to prześciga w rankingu swoją kuzynkę czyli komosę ryżową, ma także dużą zawartość białka – więc to już jest informacja dla wegetarian, że powinna często gościć na ich stole. Jest BEZGLUTENOWA, więc śmiało mogą ją spożywać osoby chore na celiakię czy nietolerancję glutenu. Kobiety w ciąży lub planujące ją powinny spożywać ją ze względu na bardzo dużą zawartość kwasu foliowego i żelaza (100g pokrywa ponad 60% zapotrzebowania). To także bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego, a to jest ważne nie tylko dla osób będących na diecie odchudzającej, ale dla wszystkich osób dbających o profilaktykę jelita grubego. O tym, że jest źródłem witamin z gr.B, magnezu i cynku już chyba nie trzeba wspominać…

Gotowanie: canihua nie zawiera saponin (podczas gotowania nie tworzy się piana), nie jest tez gorzka w smaku, więc nie trzeba jej przelewać wodą. Na 1 porcje ziaren przypadają 2 porcje wody. Gotujemy 15 min. (od zimnej wody) od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie zostawiamy na 5 min. pod przykryciem.

Wykorzystanie: jako zamiennik kasz; jako farsz do różnych dań, pierogów, naleśników; zmielony, dodany do mleka może zastąpić kakao.

U mnie ziarna canihua z rybą i sosem marchewkowo – cytrusowym. A najlepszy jest z serkiem wiejskim, dodatkiem jagód goi i orzechów nerkowca – zaczynam dzień lekko i z dużą dawka super foods.

Pamiętam jak pierwszy raz ją gotowałam to pomyślałam „kupiłam mak?!” W zapachu i delikatnie w smaku bardzo mi go przypomina. Może warto wykorzystać ziarna canihua na wigilijną bezglutenową kutię?

canihua z serkiem wiejskim, jagodami goi, orzechami
Ziarna Canihua z serkiem wiejskim, jagodami goi, orzechami nerkowca i czarnym sezamem
Canihua z sosem marchewkowo-cytrusowym i rybą
Ziarna Canihua z sosem marchewkowo – cytrusowym i rybą