Chrzanowy sos do jajek z ciecierzycą

Chrzanowy sos do jajek z ciecierzycą

Co powiecie na świąteczny chrzanowy sosik do jajek lub dla wegan do tofu?Wymyśliłam go i już przetestowałam r e w e l a c j a

100 g ugotowanej ciecierzycy
150 g gęstego jogurtu naturalnego (lub dla wegan jogurtu sojowego)
4 łyżki tartego chrzanu (ilość tak naprawdę zależy od tego jak intensywny smak chcecie uzyskać)
czarny pieprz
Wszystkie składniki umieśćcie w naczyniu do miksowania, włączcie blender i zmiksujcie na gładką masę.

150 g jogurtu naturalnego = ok. 90 g
150 g majonezu = ok. 1077 kcal ufffff…..
Wystarczy majonez zamienić na jogurt naturalny i już jest miejsce na inne przysmaki, a smak nadal r e w e l a c j a!

sos chrzanowy z ciecierzycą

 

sos do jajek

dietetykwkrakowie.pl.świątecznie