Karob
Karob – przepis na zdrowe ciasteczka z karobem
Odrobina zdrowego szaleństwa, również dla alergików i chorych na celiakię, gdyż w składzie mamy:
KAROB – mączka chleba świętojańskiego, używany jako zamiennik kakao (i też polecana dla osób uczulonych na kakao), dodatek dozwolony dla chorych na celiakię. Bogaty w witaminy z gr.B, magnez, żelazo, wapń, witaminy A, D, E, a także białko. Poprawia proces trawienia, obniża poziom cholesterolu, z uwagi na sporą zawartość żelaza zalecany w leczeniu niedokrwistości i dla kobiet ciężarnych
MĄKA GRYCZANA – bezglutenowa i bogata w minerały i witaminy
AWOKADO – to kaloryczna bomba jeśli chodzi o zawartość tłuszczu, ale tych kwasów tłuszczowych nie można się bać. Owoc obniża poziom cholesterolu i wspomaga pracę serca.
DAKTYLE – naturalna słodycz i zdrowa przekąska, bogate w błonnik pokarmowy i potas
BANAN – bogactwo potasu, super przekąska dla osób aktywnych fizycznie jako szybkie uzupełnienie węglowodanów
Wyjątkowo nie jestem autorką przepisu, dlatego podaję link do strony z której korzystałam. http://truetastehunters.blogspot.com/2014/03/karob-legalna-czekolada.html U mnie lekka modyfikacja, upiekłam je w formie ciasteczek, takie łatwiej zabrać na wycieczkę w góry 🙂 zamiast mleka roślinnego dodałam zwykłe i jest o.k. Możecie również użyć proszku do pieczenia bezglutenowego.