Kasza jaglana z makiem i pieczoną dynią

Kasza jaglana z makiem i pieczoną dynią

kasza jaglana z makiem i pieczoną dynią
kasza jaglana z makiem i pieczoną dynią

Śniadanie w Stylu Halloween 🙂 nie wiem czemu, ale zawsze połączenie barw czarny-pomarańczowy kojarzy mi się z tym świętem wykreowanym przez USA. Moja propozycja to kasza kasza jaglana z makiem i pieczoną dynią Hokkaido (chyba ją najbardziej lubię, bo przy krojeniu nie trzeba aż tak napinać mięśni jak przy innych twardszych odmianach). Kasza jaglana jest bezpieczna w dietach dla osób chorych na celiakię i jeśli w wyniku testu na nietolerancję pokarmową IgG zależną musisz eliminować np. pszenicę

Potrzebujesz
kasza jaglana
mak niebieski
wiórki kokosowe
dynia
olej kokosowy
dla łasuchów: syrop z daktyli lub melasa

Kasze jaglaną ugotuj z dodatkiem maku i wiórek kokosowych. Dynię obierz, pokrój w małą kostkę, ułóż na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz ok. 20 min. Wszystkie składniki ułóż zgrabnie na talerzyku, polej rozpuszczonym olejem kokosowym, ewentualnie syropem, podziękuj za inspirację dietetykowi i zajadaj ze smakiem Smacznego!

Kilka słów o dyni możesz poczytać tutaj, a przy okazji z reszty dyni warto zrobić pyszny krem posypany czarnym sezamem.http://www.dietetykwkrakowie.pl/artykuly…/dynia-krem-z-dyni/