Oliwy smakowe – oliwa z oregano
Dziś propozycja na oliwę z wykorzystaniem ZIÓŁ. Oliwa na zdjęciu z wykorzystaniem oregano, ale równie dobrze może to być bazylia. Olejki eteryczne zawarte w oregano znane są z cennych właściwości zdrowotnych m.in. wspomagają trawienie poprzez zwiększanie wydzielania śliny, soku żołądkowego i żółci, działają przeciwzapalnie, bakteriobójczo.
Wykonanie: zioła myjemy pod bieżącą wodą i zostawiamy do wyschnięcia. Następnie lekko miażdżymy gałązki (uwalniamy olejki) i wkładamy do słoiczka – zalewamy olejem roślinnym. Wkładamy do lodówki (np.jeśli zalewamy zwykłym olejem rzepakowym np. Kujawskim) lub do szafki (oliwa). Co kilka dni obracamy słoiczkiem, żeby olej się przemieszał. Po około 2 tygodniach smak jest na tyle intensywny, że oliwę można wykorzystywać do zdrowych dań. Z mojej oceny wynika, że intensywność aromatu jest zależna od mocy świeżych ziół, dlatego warto wybierać te o intensywnym aromacie.
Wykorzystanie: ziołowy olej rzepakowy wykorzystuję do podduszania mięs lub dań z wykorzystaniem kaszy, ryżu, natomiast oliwa ziołowa nadaje ciekawy smak sałatkom.