Soczewica czarna Beluga

Soczewica czarna Beluga z jajkiem sadzonym i sałatą z suszonymi pomidorami – szybkie i efektowne danie.

W mojej kuchennej szafce oprócz czerwonej, zielonej i brązowej soczewicy znajduje się również soczewica czarna Beluga. Nazwa pochodzi od najdroższego kawioru świata do którego soczewica po ugotowaniu jest bardzo podobna. Uzyskiwany jest z ryby z gatunku jesiotrowatych – Bieługi. Kilogram ikry bieługi z Morza Kaspijskiego kosztuje na międzynarodowym rynku około 3,5 tys.dolarów. Wynika to z tego, ze ciężko jest uzyskać ją od tych ryb, osobniki bieługi żyją nawet do 100 lat, a samice osiągają wiek rozrodczy dopiero około 18-27 roku życia, dodatkowo z powodu kłusowniczej działalności ilość tych drapieżnych ryb znacznie się zmniejszyła. Miejsce ich występowania to tylko Kaspijskie, Czarne i Azowskie – więc ikra jest często nazywana czarnym złotem Rosji.

soczewica czarna Belugasoczewica czarna z jajkiem sadzonym