Sorgo (proso afrykańskie)
SORGO (proso afrykańskie) – to rodzaj afrykańskich traw odpornych na suszę i na wysokie temperatury jakie panują na tym kontynencie. Najprawdopodobniej uprawiano je już 3000 lat p.n.e. w Etiopii, stamtąd przywędrowało w pozostałe części Afryki, a także na Daleki Wschód i do Europy. W obecnych czasach jest ono uprawiane w basenie Morza Śródziemnego i w Ameryce Środkowej.
Warto włączyć je do swojej diety, zwłaszcza osoby chore na celiakię, gdyż jest to produkt bezglutenowy, bogaty w białko, składniki mineralne – głównie wapń i żelazo (to z kolei istotna informacja dla wegetarian i kobiet w ciąży). Mamy wiele odmian sorgo, z których wytwarza się mąkę i kaszę, a niektóre gatunki wykorzystywane są do produkcji specjalnej odmiany piwa. Mąka jako dodatek do wypieków bezglutenowych poprawia ich smak, nadaje się również do zagęszczenia sosów.
Przepis na sorgo w pikantnym sosie
Sorgo w pikantnym sosie (4-6porcji)
150g suchych ziaren sorgo
podwójna pierś z kurczaka
1 puszka czerwonej fasoli (można samodzielnie ugotować)
3 małe lub 2 średnie pomidory (obrane ze skórki)
1 duża czerwona papryka
kawałek kalarepki (można pominąć)
1 duża cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka oleju rzepakowego
2-3 ząbki czosnku
przyprawy: curry (dla osób z celiakią mieszanki curry są niepolecane, można zastąpić kurkumą), łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka papryki ostrej, pieprz kolorowy (lub czarny), odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej, 2-3 listki lubczyku (ewentualnie lubczyk suszony)
Ziarna sorgo płuczemy w zimnej wodzie, odsączamy i zalewamy świeżą zostawiając na noc do namoczenia (mniej więcej 2 cm powyżej linii nasion, ale możliwe jest, że w trakcie gotowania trzeba będzie uzupełnić płyn, żeby ziarna się nie przypaliły). Następnego dnia gotujemy sorgo około 40 min.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, chwilę dusimy, dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę, posypanego curry (lub kurkumą), dusimy razem, do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy, drobno posiekany czosnek, fasolę (wcześniej płuczemy ją pod bieżąca wodą z zalewy), ugotowane sorgo – mieszamy i dusimy razem około 2-3 minuty. Posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego !