Krem z dyni – przepis
Sezon na DYNIE rozpoczęty. Warto wprowadzić do swojej diety to spokrewnione z kabaczkiem, cukinią i patisonem, warzywo gdyż jest cennym źródłem witaminy A, C, E i z gr.B, a także cynku, potasu, magnezu. Zalecana jest dla osób chorych na nadciśnienie, reumatyzm, cierpiących na zaparcia i mających problemy z wątrobą. Przy tym ma bardzo mało kalorii 33 kcal w 100g. Dużo bardziej tłuste i kaloryczne są PESTKI DYNI, ale tego rodzaju tłuszczu nie należy się bać. To także źródło cynku, a ten razem z selenem to duet bardzo istotny w diecie mężczyzn i osób chorych na niedoczynność tarczycy.
Krem z dyni, czerwonej soczewicy z mleczkiem kokosowym jemy przynajmniej raz na 2 tygodnie, bo jest szybka, sycąca, zdrowa i rozgrzewająca.
KREM Z DYNI, CZERWONEJ SOCZEWICY Z MLECZKIEM KOKOSOWYM
1 dynia
100 g czerwonej soczewicy
1 puszka mleczka kokosowego
pestki dyni do posypania
Dynię obierz i pokrój w kostkę. Soczewicę opłucz i odsącz na sice. Zagotuj niedużą ilość wody, dodaj pokrojoną dynię i soczewicę. Gotuj ok. 20 min. Pod koniec dodaj mleczko kokosowe, przyprawy; u mnie jest to: papryka słodka, papryka ostra, kurkuma, pieprz czarny, a na moim talerzu dodatkowo jeszcze pasta curry (mąż nie lubi curry więc go nie zmuszam 🙂
Posyp pestkami dyni podprażonymi na suchej patelni, będą bardziej chrupiące. Smacznego!