Dyniowe pęczotto z czerwona soczewicą – przepis
DYNIOWE PĘCZOTTO Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ. Sezon na dynię w pełni dlatego mam coś dla fanów pęczaku.
Wykonanie: Kaszę pęczak opłucz i odsącz na sicie. Dynię obierz ze skórki, pokrój w niedużą kostkę. Soczewicę opłucz i odsącz na sicie. W garnku (lub na dużej patelni) rozgrzej 2 łyżki oleju kokosowego, dodaj kaszę, wymieszaj, zalej wodą tak by przykrywała ziarna, gotuj ok. 10 min, następnie dodaj
soczewicę i dynię i gotuj kolejne 15-20 min. co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dolewaj nieduże ilości wody. Gotuj ok. 25-30 min do momentu gdy kasza będzie miękka – pęczotto powinno być lekko kleiste. Dopraw do smaku pieprzem kolorowym, słodka i ostrą papryką, szczyptą curry i soli.
Pamiętajcie, że kasza jęczmienna zawiera gluten, jeśli stosujesz dietę bezglutenową kasze pęczak zamień na ryż lub komosę ryżową.