Galaretka z owocami i mleczkiem kokosowym – przepis
Galaretka z owocami i mleczkiem kokosowym, Nie-nabiałowa Panna Cotta to alternatywa dla tych co z różnych powodów muszą eliminować nabiał: nietolerancja laktozy, nietolerancje pokarmowe IgG, przerost drożdżaków z rodzaju Candida lub mocne problemy gastryczne lub stosują dietę wegetariańską.
Jej wykonanie jest szybkie, na pewno zasmakuje Tobie i Twojemu dziecku. Ja swój deser zabrałam na wycieczkę w Tatry, najlepiej smakuje nad Stawem Gąsienicowym 🙂 Deser po przygotowaniu przelej do słoiczka, ostudzony zakręć i trzymaj przez noc w lodówce, by masa stężała; rano zawiń w folię aluminiową, by dalej cieszyć się smakiem. Tak przygotowany deser możesz również zabrać do pracy na 2 śniadanie.
Nie-nabiałowa Panna Cotta, galaretka z mleczkiem kokosowym
Potrzebujesz: 400 ml mleczko kokosowe z puszki (ja używam tego z Rossmanna)
400 g świeże truskawki, pomarańcze, borówki, jagody lub inne ulubione owoce
1 opakowanie żelatyny 20 g (wegetarianie mogą pokombinować z pektyną lub agar-agar)
Wykonanie: Truskawki zmiksuj (zostaw kilka do dekoracji). Do rondelka wlej mleczko kokosowe, delikatnie podgrzej, dodaj mus truskawkowy i żelatynę – mieszaj do rozpuszczenia się składników. Przelej do miseczek lub słoiczków. Zostaw na noc w lodówce.
Mleczko kokosowe super imituje śmietankę, kupując je zwróć uwagę na to by miało dobry skład. Możesz je również używać do koktajli, pdf z bezpłatnymi koktajlami zdrowia możesz pobrać Tu Jeśli jakaś część mleczka Ci zostanie, możesz je spokojnie zamrozić.