Kalafior „Kalafiorocznica” – przepis

KALAFIOR, KALAFIOROCZNICA – wygląd potrawy może mylić, nie ma się co dziwić, nawet jak mój mąż zaczął jeść dopiero po czasie się zorientował co to 🙂 Kalafior przygotowany jak jajecznica, alternatywa dla osób, które nie mogą jeść jajek z powodu nietolerancji pokarmowych, również nietolerancji pokarmowych IgG zależnych, dla tych co jajek nie lubią i dla wegan

Kalafior "Kalafiorocznica"  dietetykwkrakowie.pl
Kalafior „Kalafiorocznica” dietetykwkrakowie.pl

„KALAFIOROCZNICA” – przepis
1 mały kalafior
kurkuma
szczypiorek
koperek olej
Kalafior opłucz i włóż do miksera i zblenderuj na proszek. Na dużej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju, dodaj zmiksowany kalafior, zalej niedużą ilości wody, przykryj i duś do miękkości ok. 15 min. Pod koniec dodaj 1/4 łyżeczki kurkumy (możesz pominąć, ale z uwagi na swoje przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwnowotworowe, przeciwzapalne działanie warto wprowadzić ją do swojej diety). Dodaj posiekany szczypiorek i koperek, dopraw do smaku solą i pieprzem, świeżo startą gałka muszkatołową. Kalafior możesz zjeść na śniadanie lub na kolację. Smacznego