Karmelizowane owoce – przepis
Kasza gryczana z ryżem i karmelizowanymi owocami
Jeśli nie lubisz kaszy gryczanej i po spróbowaniu tego deseru stwierdzisz, że nadal jej nie lubisz…to chyba Ci nie uwierzę…Dlaczego bo jej smak, który dla niektórych jest „dziwny” , dla niektórych – w tym dla mnie zachwycający jest prawie niewyczuwalny. Do dobry start dla dzieci by powoli w ich diecie ona się pojawiła.
Bierzemy się do roboty:
ugotuj kaszę gryczaną i ryż w proporcji 1:1, ile? to zależy ile osób będzie jadło. Możesz ugotować więcej, zostanie na obiad. Banan pokrój w plasterki, ananas w kostkę – skrop cytryną. Przygotuj karmel: 2-3 łyżki cukru (na 2 porcje; może być biały, jak zawsze trzymam się zdania, że cukier to biała śmierć, niezależnie jakie barwy przyjmie, ale to i tak lepsze rozwiązanie niż syrop glukozowo-fruktozowy, którym faszerowane są płatki dla dzieciaków i fit płatki) rozpuść na patelni do momentu gdy powstanie płynna masa. Pamiętaj by cukier często mieszać, zajmie Ci to ok. 2 minuty. Dodaj owoce, wymieszaj i wyłóż na wcześniej ugotowane zboża. Gotowe. Karmel możesz również wykorzystać w domowych sezamkach http://www.dietetykwkrakowie.pl/artykuly_i_…/sezamki-domowe/
Takie drugie śniadanko da Ci porządnego kopa, co sama przetestowałam dziś na prezentacji 😉 Sprawdza się również w nietolerancjach pokarmowych, w dietach bezglutenowych oraz jako zastrzyk energii podczas wycieczek górskich.