Chleb z mąki gryczanej niepalonej z probiotykiem – bezglutenowy

CHLEB Z MĄKI GRYCZANEJ NIEPALONEJ  Z PROBIOTYKIEM – BEZGLUTENOWY – PRZEPIS
Ten moment, kiedy zabierasz się za jakąś potrawę i nie masz jednego ze składników…kur..ka najbliższy sklep 1,5 km dalej, 23.00 – i tak zamknięte. Na wielu portalach możecie znaleźć chlebek z niepalonej kaszy gryczanej, do którego trzeba dodać kilka łyżek soku spod ogórków kiszonych, mają wspomóc proces produkcji zakwasu. Ogórków właśnie nie miałam, ale zawsze w mojej lodówce są probiotyki (nie byle jakie), gdzie jest mnóstwo dobrych bakterii. Probiotyki do chleba – dlaczego nie?

Do zrobienia CHLEBA GRYCZANEGO Z PROBIOTYKIEM – BEZGLUTENOWEGO potrzebujesz:
500g kasza gryczana niepalona
1 łyżeczka soli
4-5 łyżek oleju
1 kapsułka dobrego probiotyku (u mnie wieloszczepowy Sanprobi Super Formula)
opcjonalnie: czarnuszka
woda

Wieczorem opłukałam kaszę i przełożyłam do miski, zalałam wodą (ok. 2,5 szklanki po 250 ml), pilnuj by cały czas kasza była pod warstwą wody, w razie potrzeby uzupełnij ją. Otworzyłam kapsułkę probiotyku (lub możesz dodać kilka łyżek wody spod ogórków kiszonych, kapusty kiszonej), dodałam do kaszy, razem z solą, przykryłam ściereczką i zostawiłam na noc.

Rano uzupełnij wodę jeśli jest taka potrzeba, kasza powinna przez noc napęcznieć, na wierzchu może pojawić się pianka, jest to normalne zjawisko.

Wieczorem odsączyłam z wody (ale nie całkowicie) i zmiksowałam w rozdrabniaczu przez kilka minut, dodałam olej, czarnuszkę. Masa ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany, przyznam, że zrobiłam to „na oko”. Masę przełożyłam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiłam na noc w zimnym piekarniku przykryłam ściereczką. Rano nastawiłam piekarnik na 180 stopni i piekłam przez 60 minut.

Bezglutenowy, bez pszenicy, bez drożdży, najlepszy z domowym dżemem