KASZA JAGLANA
PRZEPIS – KASZA JAGLANA Z SOSEM PAPRYKOWO – POMIDOROWYM
kasza jaglana (ok. 200 g na 3-4 porcje)
papryka czerwona
cebula
pomidory (wykorzystałam te w puszce, bo w sklepie poraził mnie jaskrawo-pomarańczowy kolor pomidorów)
olej
szczypiorek, czosnek
ostra papryczka chili (najlepiej świeża)
serek pleśniowy (np. Lazur)
przyprawy: świeżo zmielony czarny pieprz, oregano, szczypta rozmarynu, słodka papryka
Kasze gotujemy. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy rozgniecione pomidory, doprawiamy, mieszamy, chwilę dusimy. Dodajemy ugotowaną kaszę i szczypiorek. Posypujemy serem pleśniowym, ciekawie smakuje jak lekko się roztopi. Smacznego!
Czas przygotowania to tak naprawdę czas gotowania kaszy (czyli max 20 min.), w międzyczasie można przygotować pozostałe półprodukty. Jest to ciekawa alternatywa dla osób na diecie bezglutenowej, a o cennych właściwościach kaszy możecie poczytać w poprzednich artykułach.