Kolendra i przepisy na pastę z ciecierzycy

K O L E N D R A – byłam dziś w okolicy Placu na Stawach w Krakowie. Piękna zielona

Pasta z kolendry i ciecierzycy dietetykwkrakowie.pl
Pasta z kolendry i ciecierzycy dietetykwkrakowie.pl

kolendra skusiła mnie i zakupiłam 2 pęczki. W Polsce niedoceniana, w kuchni gruzińskiej jest dodawana wszędzie, wiedzą co dobre i przede wszystkim zdrowe. Kolendra działa wiatropędnie, rozkurczowo, żółciopędnie, wykrztuśnie, pobudza łaknienie oraz cały proces trawienia. Olejek otrzymywany z nasion kolendry ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i uspokajające. Nasiona kolendry uwielbiam dodawać do kaszy gryczanej (co też pewnie zauważyli pacjenci w jadłospisach, które dostają, warto je przed dodaniem zmiażdżyć trzonkiem noża), a listki są doskonałą bazą do pesto, albo do ZIELONEJ PASTY Z CIECIERZYCĄ. Jeśli zostało Ci troszkę ciecierzycy przy produkcji chlebka bananowegohttp://www.dietetykwkrakowie.pl/…/chlebek-bananowy-z-cieci…/ lub deseru http://www.dietetykwkrakowie.pl/…/chalwowy-deser-ciecierzy…/ warto przygotować pastę zamiast kupować w sklepie wędlinę, sery żółte – dlaczego? Ciecierzyca to moc białka! Jest alternatywą dla mięsa przy dietach wegetariańskich, a także istotnym składnikiem przy budowaniu masy mięśniowej. Strączkowe doskonale sprawdzają się również w dietach cukrzycowych, dobrze stabilizują poziom cukru we krwi. 

Zielona pasta z kolendry i ciecierzycy dietetykwkrakowie.pl
Zielona pasta z kolendry i ciecierzycy dietetykwkrakowie.pl

ZIELONA PASTA Z CIECIERZYCY I KOLENDRY

pęczek kolendry
pół pęczka natki pietruszki
oliwa, oliwa z chili (opcjonalnie, jesli nie masz – pomiń)
ugotowana ciecierzyca (ilość jest uzależniona od wielkości porcji)
sól, pieprz

DO CZERWONEJ PASTY: do powyższych składników dodaj kilka suszonych pomidorów, oliwy z zalewy – całość zmiksuj


Wszystkie składniki włóż do blendera, zmiksuj i gotowe.

Pasta z ciecierzycy kolendry i suszonych pomidorów
Pasta z ciecierzycy kolendry i suszonych pomidorów


bezglutenowe
bez pszenicy
bez jaj
bez nabiału
bez soi
wegetariańskie i wegańskiej
idealne dla osób na dietach eliminacyjnych
bez barwników, aromatów, sztucznych dodatków, bez syropu glukozowo-fruktozowego
idealny dla aktywnej osoby, można w pojemniczku zabrać na wycieczkę, do pracy na 2  śniadanie – możesz nią posmarować pieczywo lub wyjeść z pojemniczka łyżeczką. 
idealne dla dzieci – w kolorowej paście przemycisz moc zdrowych składników; jeśli dziecko samodzielnie przygotuje taką pastę – chętniej ją zje

WIĘCEJ PRZEPISÓW I ARTYKUŁÓW NA https://www.facebook.com/DietetykwKrakowie/