Krakersy owsiano-serowe z sezamem – przepis

Krakersy owsiano-serowe z sezamem dietetykwkrakowie.pl
Krakersy owsiano-serowe z sezamem dietetykwkrakowie.pl

Krakersy owsiano-serowe z sezamem. Bomba jeśli chodzi o zawartość wapnia. Zarówno w parmezanie, który wykorzystałam w przepisie, jak i sezamie jest go sporo. Przy okazji krakersy robi się bardzo szybko i mogą stanowić zamiennik pieczywa np. na drugie śniadanie czy podwieczorek.

Potrzebujesz:

200 g płatki owsiane (w celiakii możesz wykorzystać certyfikowane płatki owsiane lub płatki teff)

80 g parmezan (praktycznie w ogóle nie ma laktozy, więc jest dosyć dobrze tolerowany u pacjentów z nietolerancją laktozy)

3-4 łyżki sezamu (wybierz sezam niełuskany i czarny, ma więcej wapnia niż popularny sezam biały)

Parmezan i sezam są dobrym źródłem wapnia dietetykwkrakowie.pl
Parmezan i sezam są dobrym źródłem wapnia dietetykwkrakowie.pl

2-3 jajka

Wykonanie: Płatki owsiane zmiksuj na proszek w rozdrabniaczu, dodaj jajka i ser starty na drobnych oczkach tarki (1-2 łyżki zostaw do posypania), dodaj sezam (również 1 łyżkę zostaw do dekoracji). Masę wyłóż na blaszkę i rozsmaruj an prostokąt o grubości 1 cm. Z wierzchu posyp startym parmezanem i sezamem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 20 min. Po przestudzeniu pokrój na paski, a następnie w rąby. Smacznego 🙂