Krem z suszonego groszku zielonego – przepis

Krem z suszonego groszku zielonego – przepis

Jeśli nie masz pomysłu co na kolację, to zupy są idealnym rozwiązaniem. U mnie dziś na obiad i na kolację, tak też można. Nie zawsze każdy posiłek musi być perfekcyjnie zbilansowany i różnorodny. Na dobre odżywianie masz 364/5 dni w roku. Liczy się całokształt, a nie 2 tygodnie „trzymam się restrykcyjnie diety”. Jeśli masz problem ze zdrowym odżywianiem to zastanów się i odpowiedz sobie głośno PO CO to chcesz robić? I dla kogo? Jeśli nie znasz odpowiedzi raczej będzie ci trudno wytrwać w postanowieniu. U mnie jedzenie ma odżywiać każdą komórkę ciała, co nie znaczy, że czasami ta komórka nie dostanie przetworzonego batona. Pamiętasz? Liczy się całokształt. Batony są sporadycznie, za to dominuje ciekawe i odżywcze jedzenie. Smaczne, pachnące i przyciągające oko. Koniecznie ładnie podane. Na zdjęciu ceramika przywieziona z Bułgarii. Nakarm emocje.

ZUPA KREM Z SUSZONEGO GROSZKU ZIELONEGO

150 g suszonego groszku zielonego w połówkach

1 duża czerwona cebula

przyprawy: 2 centymetrowy kawałek imbiru, 1/2 łyżeczki nasion kopru, 1/2 łyżeczki ziaren kuminu, 1/2 łyżeczki cynamonu, 2 goździki, 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki płatków papryki. Zamiennie możesz użyć również gotowej przyprawy garam masala. Natka pietruszki lub świeża kolendra do dekoracji

1 łyżka masła ghee lub w wersji wegańskiej oleju kokosowego

Groszek namocz przez noc (min.18–24 godziny), następnie ugotuj w niedużej ilości wody do miękkości. W między czasie w moździerzu rozdrobnij przyprawy. Cebulę i imbir pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej lub masło ghee, dodaj przyprawy, podsmaż. Poczujesz ciekawy zapach, lekko słodkawy dzięki dodatkowi goździków i cynamonu. Następnie dodaj cebulę oraz imbir. Podsmaż. Gdyby składniki się przypalały dodaj trochę wody. Do ugotowanego groszku dodaj przyprawy z cebulą i imbirem, całość zblenderuj na krem, dodając wodę do uzyskania pożądanej konsystencji. Ewentualnie dopraw solą. Podawaj że świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Smacznego!