KULKI MOCY DAKTYLOWO-MIGDAŁOWE – przepis
KULKI MOCY DAKTYLOWO-MIGDAŁOWE
Słodziutkie, bezglutenowe, szybkie w wykonaniu, z chrupiącą nutą, którą nadają podprażone migdały.
200 g daktyli
100 g migdałów
50 g oleju kokosowego
30-40 g poppingu, u mnie z jagły, ale też możesz wykorzystać z amarantusa
Daktyle zalej wrzącą wodą i zostaw na 1-3 godzin. Po tym czasie odsącz na sicie. W międzyczasie podpraż na suchej patelni migdały i ostudź je. W rozdrabniaczu zmiksuj migdały, ale nie na proszek, zostaw również większe kawałki. Wysyp je do miseczki. W tym samym rozdrabniaczu zmiksuj daktyle, następnie dodaj rozpuszczony olej, popping i migdały. Całość wymieszaj.
Wilgotnymi dłońmi (wtedy masa nie klei się do rąk) formuj kuleczki i wstaw do lodówki by masa stężałą. Smacznego!
Spróbuj również kulek mocy śliwkowo-kokosowych