Kulki mocy daktylowo-orzechowe – przepis
KULKI MOCY DAKTYLOWO-ORZECHOWE
Słodziutkie, bezglutenowe, szybkie w wykonaniu, z chrupiącą nutą, którą tym razem nadają podprażone orzechy ziemne.
200 g daktyli
100 g orzechów ziemnych
50 g oleju kokosowego
30-40 g poppingu, u mnie z jagły, ale też możesz wykorzystać z amarantusa
Daktyle zalej wrzącą wodą i zostaw na 1-3 godzin. Po tym czasie odsącz na sicie. W międzyczasie podpraż na suchej patelni orzechy ziemne i ostudź je. W rozdrabniaczu zmiksuj orzechy: 1-2 łyżki na drobny proszek, do odtaczania kulek, pozostałe na większe kawałki. Wysyp je do miseczki. W tym samym rozdrabniaczu zmiksuj daktyle, następnie dodaj rozpuszczony olej, popping i orzechy. Całość wymieszaj.
Wilgotnymi dłońmi (wtedy masa nie klei się do rąk) formuj kuleczki, obtaczaj je w zmiksowanych orzechach i wstaw do lodówki by masa stężałą. Smacznego!
spróbuj również kulek mocy śliwowych i daktylowych z migdałami