Makowiec bez glutenu, bez pszenicy, bez jaj, bez nabiału, soi…ale za to z makiem:)
Makowiec bez glutenu, bez pszenicy, bez jaj, bez nabiału, soi…ale za to z makiem:) Szybki, smaczny i bogaty w wapń, ponieważ moczenie i mielenie sprawia, że jest on lepiej przyswajalny o czym możesz poczytać tu.
Możesz wykorzystać mak niebieski lub bardziej delikatny w smaku mak biały. Co prawda biały mak jest często wykorzystywany do rogali Marcińskich, ale upieczony przez siebie makowiec też możesz zjeść w ramach 2 śniadania lub podwieczorka. Ja często też piekę makowiec na górskie wycieczki.
400 g niebieski mak lub biały
4 dojrzałe banany (ok. 500g)
60 g dowolnych orzechów, migdałów
2 łyżki rodzynek, 3-4 śliwki suszone, skórka pomarańczowa kandyzowana
skórka starta z 1 cytryny
Mak namocz w wodzie przez noc. Po tym czasie dobrze dokładnie odsącz na sitku. Zmiel w maszynce np.do mielenia mięsa 2 razy. Banany obierz ze skórki i zmiel w maszynce 1 raz. Bakalie i owoce suszone posiekaj na mniejsze kawałki. W misce wymieszaj wszystkie składniki, dodaj skórkę otartą z 1 cytryny, wymieszaj. Masę wyłóż do formy keksowej 35×12 cm i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 20-25 minut. Krój gdy makowiec porządnie wystygnie, ciepły może się kruszyć.