Muffiny wytrawne z marchewką, bezglutenowe – przepis
Muffiny wytrawne z marchewką, bezglutenowe – czasami na internecie pojawiają się przepisy na „zdrowe” muffiny z marchewką. Ale…jeśli w przepisie jest pół szklanki lub 3/4 szklanki cukru, nawet brązowego (cukier to cukier; 100 g = ok. 400 kcal) to szczerze…dla mnie to NIE- zdrowy przepis. Niestety sporo rodziców, zmylonych zdrową marchewką proponuje coś takiego swoim dzieciakom, dalej uzależniając ich od cukru. Proponowane przeze mnie Muffiny wytrawne z marchewką nie są bardzo słodkie, ale o.k. jeśli chcesz dodać cukru to nie ma problemu, u mnie delikatną słodycz nadaje dodatek bananów i rodzynek. Uważam, że to wystarczy i tak podsumowanie kaloryczności całego przepisu jest spore bo 2887 kcal (ale muffinek wychodzi sporo). Dla mnie wytrawny smak jest w porządku, przetestuj, jak u Ciebie?
Mufffiny wytrawne z marchewką, bezglutenowe
składniki mokre:
2 średnie banany ok. 370 g – zmiksuj na mus
2 średnie marchewki ok 162 g -zetrzyj na drobnych oczkach tarki
3 jajka
80 g olej rzepakowy
30 g orzechy włoskie- drobno posiekane
50 g rodzynki
składniki suche:
140 g mąka (ok. 90 g mąka jaglana, 30 g mąka gryczana, 10 g mąka ziemniaczana – możesz pomieszać dowolne mąki bezglutenowe)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego np.firmy Bezgluten)
40 g kakao
W jednej misce zmiksuj mokre składniki, w drugiej suche. Mokre składniki połącz łyżką z suchymi- wymieszaj. Masę nakładaj do formy an muffiny wyłożonymi papilotkami i piecz ok. 25-30 min w temp. 200 stopni. SMACZNEGO!