Oleje smakowe – oliwa cytrynowa
Jeśli możecie to różne dodatki do potraw warto przygotować samemu, dlaczego? Bo są tańsze i smaczniejsze, a przede wszystkim wiecie co jest w środku! Kupowane smakowe oliwy często mają chemiczny posmak co mi zdecydowanie nie odpowiada.
Oliwy i oleje smakowe to jedna z propozycji, a dzisiaj dowiecie się jak zrobić OLIWĘ CYTRYNOWĄ, to jest to świetny dodatek do surówek, dzięki temu potrawa zyskuje świeżość i lekko cytrynowy aromat.
Wykonanie: cytrynę sparzmy wrzątkiem, wycieramy, kroimy na grube plastry. Do słoiczka wyciskamy lekko plastry cytryny, a pozostałość wkładamy do środka. Zalewamy oliwą z oliwek, zakręcamy, chowamy do szafki i co kilka dni przekręcamy, aby zawartość słoiczka się wymieszała. Po około 2 tygodniach oliwa nabiera już ciekawego smaku i można używać jej do smacznych i zdrowych surówek.
Surowe warzywa są bardzo ważnym elementem naszej codziennej diety, to bogate źródło witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego i antyoksydantów. Zalecana ilość to około 500g/dzień. Dieta odchudzająca często kojarzy się z sałatą, mdłymi smakami i to często zraża do konsekwentnego jej stosowania. Niepotrzebnie, przygotowane potrawy powinny być na tyle smaczne, że po zakończeniu programu płynnie kontynuuje się zalecenia i już „do końca życia” je się smacznie, zdrowo i niskokalorycznie…
Jeśli spodobał się Wam przepis śledźcie na bieżąco wpisy…wkrótce inne smaki.