Oliwa na co zwracać uwagę?
Oliwa, pełna cennych kwasów omega-9, które korzystnie wpływają na gospodarkę lipidową i regulację cholesterolu we krwi. Zawiera również witaminę A, D, K oraz moją ulubioną, nazywaną często witamina młodości – witaminę E. Oprócz tego jest bogata w wapń, sód, fosfor, magnez, jod oraz żelazo.
Jest stosowana leczniczo w postaci emulsji pomocniczo w kamicy żółciowej, w zaparciach jako substancja zwiększająca poślizg mas kałowych, w nieżycie żołądka z nadkwaśnością, chorobie żołądka i dwunastnicy. W kardiologii jest wykorzystywana z uwagi na działanie przeciwmiażdżycowe i antyagregacyjne (wpływa na rozrzedzenie krwi).
Na zielarstwie mieliśmy wykład pt: „Fałszowanie surowców zielarskich”. Najbardziej w głowie utkwiło mi fałszowanie kurkumy, dziurawca zwyczajnego i oliwy. Tak oliwy, też byłam w szoku Kocham oliwę (Oleum Olivarum) i zawsze przy zakupie czytam etykiety wiedząc na co zwracać uwagę. Dziś podpowiem wam, abyście też byli świadomymi konsumentami
Oliwę czyli olej z owoców oliwki otrzymuje się przez wytłaczanie na zimno dojrzałych owoców oliwki europejskiej (Olea europaea L.)
Na zdjęciu jest napis cold extraction – zimna ekstrakcja zachowuje wszelkie cenne właściwości olejów i taką oliwę dodajemy tylko na zimno, tak jak ja do sałatki z fasolki indyjskiej, pieczonych buraków, oliwek i ogórków kiszonych. Nie smażymy, nie dusimy na niej, do tego służą tłuszcze, które mają tzw. wysoką temperę dymienia np. masło sklarowane ghee, olej rzepakowy (ale nie tłoczony na zimno), olej kokosowy, smalec. Tłoczenie na zimno często jest ukryte w słowach „Extra Vergine”.
Ciemna butelka to podstawa, chroni to tłuszcze przed promieniami słonecznymi, światłem
Informacje o kraju pochodzenia owoców oliwy. Na pewno z oliwą kojarzycie Grecję, gaje oliwne, drzewka rosnące przy domach. Podczas maratonu z Maratonu do Aten kibice, którzy stali wzdłuż 42 kilometrowej trasy wręczali nam gałązki oliwne. Swoją przypięłam do numeru startowego i przeleciała ze mną całą trasę, zasuszyłam ją na pamiątkę. Ale największym producentem oliwy jest tak naprawdę Hiszpania! Oliwka po prostu kocha ciepłe kraje.
Certyfikat Euroliścia z numerem – tu już nie ma wątpliwości, że produkt jest zafałszowany. Produkty z tym certyfikatem są poddawane ścisłym kontrolom i dlatego często wolę dopłacić i kupić produkt z tym znaczkiem. Napis Bio, Eko może napisać każdy, tylko Euroliść gwarantuje produkt najwyższej jakości i sami wpisując numer możecie go sprawdzić
Informacje o temperaturze przechowywania, moja oliwa lubi temperaturę poniżej 27 stopni, wtedy zachowuje cenne dla zdrowia właściwości
Oliwa ma smakować, jeśli jest zjełczała, jej smak drażni, śmierdzi to znaczy o złej jakości utlenionego tłuszczu. Wyrzuć ją, ten produkt jest szkodliwy dla zdrowia
Zachęcam do przetestowania tego cuda, z 15% kodem rabatowym dietetykkr15 możecie zakupić oliwę na Norsan to może być fantastyczny prezent dla rodziców, dziadków lub elegancki prezent znajomego.
Czy wiecie, że ta wysokiej klasy oliwa też jest w suplemencie Omega-3 Vegan NORSAN Polska który też włączam u moich pacjentów, zwłaszcza tych z chorobami autoimmunologicznymi, z chorobami przewodu pokarmowego, jest też bardzo korzystny dla biegaczy. Polifenole zawarte w dobrej jakości oliwie działają jak ważne przeciwutleniacze, to dzięki nim delikatne kwasy tłuszczowe omega-3 są chronione na ich drodze przez nasz organizm. Chronią przed utlenianiem i zapewniają świeżość. Zapewniają również, że kwasy tłuszczowe omega-3 docierają nieuszkodzone tam, gdzie są potrzebne. Pomagają naprawić nasz organizm Oliwa i kwasy omega-3, nie można sobie zrobić lepszego prezentu
Oliwę dodaję do sałatek, do zupy (ale nie gorącej), czasami zamiast oleju makowego do owsianki, jaglanki, polewam nią pieczywo zamiast masła. Nie bój się tego tłuszczu, jest cenny dla organizmu, skóry, włosów, to też profilaktyka zaparć. Skóra sucha potrzebuje natłuszczenia, ale najbardziej tego „od środka”. Oliwa jest jest polecana w żywieniu anti-age, wpływa na zahamowanie procesów starzenia się, nie na darmo dieta śródziemnomorska i DASH są uznawane za najlepsze