Pasta z bakłażana, papryki i cukini

Pasta z bakłażana, cukinii, papryki słodkiej i ostrej, cebulki z powodzeniem zastąpi Wam i Waszym milusińskim ketchup, w którym znajduje się wszystko…oprócz pomidorów.

pasta z bakłażana dietetykwkrakowie.pl
pasta z bakłażana dietetykwkrakowie.pl

BAKŁAŻAN – zwany też gruszką miłości pewnie z uwagi na swoje ponętne kształty jest blisko spokrewniony z ziemniakami i pomidorem, papryką. Bardziej popularny w kuchni gruzińskiej, ostatnio zdobywa również i polski rynek. Prawie 90% bakłażana to woda, a więc jego niska kaloryczność sprzyja osobom będącym na diecie odchudzającej, no chyba, że podamy go smażonego – oberżyna (to jego inna nazwa, podobnie jak psianka podłużna), chłonie tłuszcz jak gąbka. Kupując bakłażana warto wybierać młode sztuki dlatego, że są delikatniejsze w smaku, mają miękkie nasiona. Wybieraj te z jędrną, błyszcząca skórką, wolną od przebarwień. Pamiętajcie, by nie jeść bakłażana na surowo, podobnie jak jego kumpel ziemniak zawiera trującą solaninę.

Wykonanie: bakłażan, paprykę czerwoną i malutką ostrą (no chyba, że ktoś lubi na ostro), cukinię, cebulę, kilka ząbków czosnku kroję w plastry (wszystkie warzywa możesz w Krakowie kupić np. na Placu Imbramowskim). Wkładam do naczynia żaroodpornego, wstawiam do piekarnika nastawionego do 180 stopni, piekę ok. 40 min. Studzę. W mikserze wszystko razem miksuję na pastę. Można dodać czarny pieprz, szczyptę soli, słodką paprykę. Przekładam do słoiczków.Smacznego!

Pasta jest bezglutenowa, bez pszenicy, bez dodatku jaj, laktozy, soi, nie zawiera cukru, syropu glukozowo-fruktozowego = 100% natura! Odpowiednia dla osób z nietolerancjami pokarmowymi czy chorych na celiakię.