Pasta z zielonego groszku – przepis
PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU – Nie wiem co mieliście dziś na śniadanko, ale wiem co jutro będziecie mieć. Na pewno w swojej szafce znajdziecie puszkę groszku zielonego zakupioną do tradycyjnej świątecznej sałatki, więc w ciągu 5 min możesz zrobić pastę.
Potrzebujesz:
puszkę groszku zielonego/lub groszek mrożony, pamiętaj żeby go wcześniej ugotować
posiekany ząbek czosnku
oliwa 3-4 łyżki
natka pietruszki – pół pęczka lub kilka gałązek, tak jak lubisz (bogata w witaminę C i kwas foliowy w sam raz dla Pań w ciąży)
ulubione zioła i pieprz
Groszek odsącz i opłucz z zalewy, odsącz na sitku. Razem z innymi składnikami zblenderuj przez kilka minut. Smaruj pieczywo. Dziś na nasze śniadanie pasta chlebek z mąk bezglutenowych, a pastę porosły kiełki z rzodkiewki.
Pasta również świetnie się sprawdzi na górskim szlaku, dodaje wtedy do niej ciut więcej oliwy z dodatkiem chili. A zabrana w pojemniku z kromką ziarnistego chleba smakuje jak ambrozja 🙂
To dobra i szybka przekąska dla Twojego dziecka, sprawdzi się w dietach eliminacyjnych, ponieważ nie ma w niej glutenu, nabiału, jajek soi i innych alergenów.