Pasztet z soczewicy, kaszy pęczak z żurawiną i zielonym, marynowanym pieprzem
Pasztet z soczewicy, kaszy pęczak z żurawiną i zielonym, marynowanym pieprzem. Do pasztetu wykorzystałam żurawinę słodzoną cukrem, trochę z zamysłem, dlatego, że doskonale przełamuje ostrość marynowanego pieprzu.
65 g kasza pęczak*
120 g zielona soczewica*
50 g suszona żurawina
2 jajka (ok. 136 g)
przyprawy: zmielona kozieradka, pieprz, węgierska papryka słodka wędzona, majeranek, bazylia
2 łyżki marynowanego, zielonego pieprzu
*waga suchych produktów
Kaszę i soczewicę zalej na 2 godziny wodą. Odstaw do namoczenia, następnie odsącz, zalej świeżą wodą i ugotuj. Żurawinę zalej wodą na ok. 30 min, następnie odsącz owoce na sicie. Wystudzoną kaszę i soczewicę zmiel dwukrotnie (np. w maszynce do mielenia mięsa). W misce wymieszaj zmielone składniki, dodaj przyprawy, jajka, pieprz marynowany, wymieszaj. Masę wyłóż do małej formy keksowej, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz ok. 30 minut.
Całość ok. 940 kcal