Pasztet z soczewicy, kaszy pęczak z żurawiną i zielonym, marynowanym pieprzem

Pasztet z soczewicy, kaszy pęczak z żurawiną i zielonym, marynowanym pieprzem. Do pasztetu wykorzystałam żurawinę słodzoną cukrem, trochę z zamysłem, dlatego, że doskonale przełamuje ostrość marynowanego pieprzu.

65 g kasza pęczak*

Pasztet z soczewicy, kaszy pęczak z żurawiną i zielonym, marynowanym pieprzem
Pasztet z soczewicy, kaszy pęczak z żurawiną i zielonym, marynowanym pieprzem

120 g zielona soczewica*

50 g suszona żurawina

2 jajka (ok. 136 g)

przyprawy: zmielona kozieradka, pieprz, węgierska papryka słodka wędzona, majeranek, bazylia

2 łyżki marynowanego, zielonego pieprzu

*waga suchych produktów

Kaszę i soczewicę zalej na 2 godziny wodą. Odstaw do namoczenia, następnie odsącz, zalej świeżą wodą i ugotuj. Żurawinę zalej wodą na ok. 30 min, następnie odsącz owoce na sicie. Wystudzoną kaszę i soczewicę zmiel dwukrotnie (np. w maszynce do mielenia mięsa). W misce wymieszaj zmielone składniki, dodaj przyprawy, jajka, pieprz marynowany, wymieszaj. Masę wyłóż do małej formy keksowej, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz ok. 30 minut.

Całość ok. 940 kcal